Kuchnia krajowa ukształtowała się na przestrzeni wieków pod wpływem przeróżnych narodowości. W rezultacie powstała kompozycja, która zachwyca smakiem, wonnością, jest rozgrzewająca oraz sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych krajów?
Co wpłynęło na formę kuchni lokalnej?
Polska przez wieki stanowiła prawdziwą mieszankę kulturową. Obecne były w niej więc rozmaite tradycje, składniki oraz smaki. Polska kuchnia obejmuje w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co istotne, prawie każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtedy, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno też te dania, jakie sztampowe są dla całej kuchni lokalnej.
Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Podwalinę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są tradycyjne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest w głównej mierze to, że najważniejszym oraz w największym stopniu sycącym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Dania, jakie zjeść wolno w Polsce to ewidentnie:
• pierogi z różnymi farszami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasola po bretońsku.
Kochamy pyzy, kopytka i knedle, jakich bazą są oczywiście ziemniaki. Z zapałem przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma faktycznie dużo do zaoferowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Także przybywający do nas turyści uwydatniają, że jest rozkoszna i sycąca.