Potrawy staropolskie bezustannie w modzie

Każda sztuka kulinarna charakteryzuje się własnymi obyczajami, obrządkami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa oraz prosta. Większości z nas kojarzy się wyłącznie z pierogami (jakie są niezwykle doceniane na całym świecie), schabowym, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej błędnego. Pierogi honoruje się za lokalne, zwłaszcza z powodu serwowania ich na terenach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz koneserów kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one łączone z reguły z Polską. Wolno dostać je w wyjątkowych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają gruntownie smak szablonowych pierogów ruskich czy także żadnych innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich atut. W końcu to jedynie pożywienie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki przeróżnych potraw, charakterystycznych dla różnych części Europy czy świata. Skupmy się jednak na nowo na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie artykuły oraz składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak w rzeczy samej niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film