Świetna kuchnia włoska
Masz ochotę smacznie zjeść? Wśród wielu możliwości, które proponuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to różnorodność smaków, kolorów oraz duża dawka zdrowia.
Tradycyjne włoskie smaki
Polakom włoska kuchnia, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz czasem z owocami morza. Podczas gdy włoskie gotowanie to również takie smakołyki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Klasyczne potrawy włoskie
Pasty to podstawa kuchni włoskiej. Włosi przygotowują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie da się dołączyć do makaronu. zobaczcie jaka fajna restauracja Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy drobiowe i przeróżne przyprawy, powodują, że pasty nie mogą się przejeść.
Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Dobra pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie dania to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To też risotto, tortellini, ravioli oraz szeroki wybór deserów – np. granita czy zabaglione. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie skosztować wina czy dojrzałych serów- ricotty, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film